Röjdykaren Truls Koch gör sig redo för ett dopp i sjön Ala Lombolo i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Kiruna

Dålig sikt för röjdykare i Ala Lombolo

1:18 min

Arbetet pågår nu med att försöka bärga dumpade granater från sjön Ala Lombolo i Kiruna. En svårighet är att sikten är kort på grund av det grumliga vattnet.

– Det finns ganska många svårigheter. Dels med tanke på sikten för oss dykare och sedan har det visat sig vara svårt att använda våra tekniska hjälpmedel, sonarer och ekolod. Det är väldigt lustiga förhållanden som råder i sjön som ställer till det lite grand. Det tar lite längre tid, säger röjdykaren Truls Koch.

De sprängfyllda lådorna dumpades av Försvarsmakten i mitten av 1950-talet. Det var vanligt att man gjorde på det sättet med instabil ammunition. Men nu måste alltså luftvärnsgranaterna plockas upp.

Sprickorna från gruvan närmar sig sjön och därför har det blivit allt mer aktuellt att sanera bottensedimenten där det ligger stora mängder kvicksilver som bland annat härstammar från den tidigare gruvverksamheten i stan.

Försvarsmaktens förhoppning är att all ammunition ska kunna hittas och plockas upp i sommar.

– Det är ett spännande jobb, säger Truls Koch.

Alexander Linder

Nyheter P4 Norrbotten
alexander.linder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista