Gemensam bemärkelsedag och flagga för tornedalingar och kväner

I dag beslutade styrelsen för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T, att anta den 15 juli som gemensam bemärkelsedag för tornedalingar och kväner.

Samtidigt beslutade styrelsen att överta rättigheter och mönsterskyddet till en blå-gul-vit flagga, som vid nämnda möte fick namnet Meän flaku. Tidigare har organisationen Meänmaa aviserat att de söker samarbete om bland annat en gemensam märkesdag och en gemensam flagga som symbol.

Jag tror att det är betydelsefullt för meänkieli-talande personer att vi nu får en gemensam flagga, en symbol, att samlas under och jag tror att det här uppmuntrar tornedalingar i hela landet som en minoritet, säger STR-T: s ordförande Tore Hjort.

Om namnet på flaggan, Meän flaku, säger Tore Hjort:

– Det är ett kort och bra namn och exkluderar ingen. Den kan hissas i Tornedalen, såväl som i Skåne eller i Malmfälten. Det här är något eget för oss. Jag vill även säga att Meän flaku på intet sätt förtar den svenska flaggans betydelse, den är fortfarande lika viktig för oss, säger Tore Hjort.

Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset är en intresseorganisation i språkliga, kulturella och samhälleliga frågor. Förbundet är en intresseorganisation för medlemmar som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia.

Förbundet, som grundades 1981, är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet är ett språkrör för en ursprunglig inhemsk, språklig och kulturell minoritet som sedan år 2000 har nationell minoritetsstatus. Förbundet utgör även regeringens remissinstans i frågor som rör minoriteten.

Målsättningen är att främja och stärka minoritetens identitet samt språkliga och kulturella utveckling och förankring

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".