10 års fängelse för mord

40-årige Glenn Lövgren dömdes på torsdagen till tio års fängelse för mord på sin före detta sambo i Piteå i höstas. Åklagaren hade krävt livstid, medan försvarsadvokaten hade krävt mildare straff.

Mordet skedde den 17 oktober och efter gärningen ringde Glenn Lövgren till SOS Alarm och berättade vad som hänt. På inspelningen erkänner Glenn Lövgren att han dödat sin före detta sambo i hennes bostad. Bandet spelades upp inför Luleå tingsrätt som bevismaterial.

Åklagaren ansåg att motivet till mordet var svartsjuka och att Lövgren dödat henne, då hon skulle ha hånflinat åt honom. Men försvarsadvokaten sa under rättegången att gärningen borde bedömas som grov misshandel och vållande till annans död alternativt dråp.

Tingsrätten skriver i sin dom att Lövgren upppsåtligen berövat livet på sin före detta sambo. Det framstår som osannolikt att hon flinat åt honom. I stället skulle hon ha blivit chockad och förlängen, när han dök upp i hennes bostad. Lövgren måste med hänsyn till att en yxa använts och att kraftiga slag hade riktats mot en så bräcklig del av kroppen som huvudet, bedömas ha varit på det klara med den betydande risk som förelåg att slagen skulle medföra hennes död. Lögren var också i gärningsögonblicket likgiltig för huruvida hon skulle dö till följd av slagen.

Gärningen hade inte föregåtts av noggrann planering och påföljden blir därför inte livstid utan tio år. Lövgren hade tidigare hamnat i en psykisk stressituation och gjort självmordsförsök, skriver tingsrätten.