Socialdemokraten Thomas Hägg som är ordförande i både Länstrafiken Jämtland och Norrtåg AB menar att det inte är en jävsituation Foto: Norrtåg.

Hägg kan ha varit jävig i beslutet om sitt höjda arvode i Norrtåg

"När ett beslut rör en personligen ska man anmäla"
1:33 min

Socialdemokraten Thomas Hägg kan ha varit jävig när han satt med på det möte där det beslutats om vilken arvodeshöjning han ska ha för ordförandeposten i landstingsägda Norrtåg AB.

Han var inte med och tog själva beslutet man han satt i rummet när beslutet togs. Något Som Majvor Enström, revisionsdirektör på Landstinget i Jämtlands län, menar är olämpligt.

– När det rör en själv rent allmänt så är det så att då bör man hålla sig i från sådana beslut. Det kan bli extra känsligt när man är ordförande i båda de här organisationerna som det var fråga om, säger hon.

Trots att det bara är ett förslag från ena styrelsen?

– Ja men alltså det är ett beslut, inte ett förslag. Det är ett beslut om att skicka med ombudet vissa direktiv, säger hon.

Styrelsen i Länstrafiken Jämtland fick i uppdrag av Norrtåg AB att till deras årsstämma ta fram ett förslag på vilken ersättning ordförande skulle ha.

Thomas Hägg (S) är ordförande i både Länstrafiken och Norrtåg och han satt hela tiden med under Länstrafikens styrelsemöte.

Det kan alltså uppfattas som att han gynnar sig själv, eftersom beslutet från Länstrafiken Jämtland handlar om hans egen arvodeshöjning i Norrtåg AB. Det är inte jäv menar Thomas Hägg

Jag uppfattade det inte som att det här var någon jävsituation. Eftersom det inte är det enligt aktiebolagslagen. Däremot är det väl aldrig riktigt lämpligt att göra det. Men det var ingen som tänkte på det överhuvudtaget, säger han.

Men enligt Majvor Enström på Lanstinget är det jäv.

När ett beslut rör en personligen, eller det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för den här personen, då ska man anmäla jäv, säger hon.

Thomas Hägg säger senare i intervjun att han kanske skulle ha agerat annorlunda.

– I efterhand kan jag säga att jag tycker att det var fel, säger han.

Vad tycker och tänker du om höjningen av arvodet? Kommentera gärna nyheten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".