1 av 3
Systrarna My och Moa och deras kompis Ida på Luleå Stadsbibliotek. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 3
Biblioteksassistenten Maine Carlsson tror att Sommarboken kan locka fler unga att läsa.
3 av 3
På Hertsöns bibliotek har man skyltat med lästips för sommaren.

Sommarboken ska locka skolbarn att läsa på lovet

Barn läser mindre under sommaren
1:39 min

Biblioteken i Norrbotten vill uppmuntra skolbarn att fortsätta läsa böcker även under lovet. Därför lockar man nu med Sommarboken – en läsaktivitet för unga som pågår under hela sommaren.

Tolvåriga Moa var idag på Stadsbibioteket i Luleå tillsammans med sin lillasyster My och kompisen Ida.

– Jag ska låna boken Förvandlad av Mårten Melin. Den hör till en serie som handlar om några underbarn som hamnar på en speciell skola, säger Moa.

När skolan slagit igen portarna för sommaren så minskar många skolbarn på sitt läsande. Därför satsar biblioteken i länet nu på att uppmuntra yngre skolelever att fortsätta läsa, även när solen skiner och vädret är vackert.

– Hos oss får barnen en blankett som de fyller i när de har läst ut en bok, och så får de en stämpel. När de samlat fem stämplar så får de en bok i present, säger Maine Carlsson, som är biblioteksassistent i bostadsområdet Hertsön i Luleå.

Hur vet ni att barnen faktiskt har läst de böcker som kommer tillbaka med?

– De förbinder sig ju till inget och vi håller inga förhör med dem. Utan vi utgår ifrån att de har läst böckerna, säger Maine Carlsson.

Totalt deltar åtta bibliotek i länet och Polarbibblo.se under vinjetten Sommarboken. Exakt hur belöningen går till varierar, men Moa fick i varje fall med sig en blankett innan hon lämnade Stadsbiblioteket i Luleå. Och så boken "Förvandlad", förstås.

– Jag läser mycket på kvällarna, när det är dåligt väder ute och om det inte är någon hemma, säger hon.

My läser för att varva ner när det är läggdags.

– När jag har sett på teve på kvällarna så blir jag pigg, så då läser jag för att kunna somna.

Ida är den som läser minst i gruppen. Och då kan man undra om hon blir lockad att läsa mer när hon hör talas om Sommarboken.

– Ja, kanske lite, är hennes svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".