Norrbotten

Sällan det är kött från länet på tallriken

Endast var tionde tallrik på restaurangerna i Norrbotten innehåller kött från länet. De flesta restaurangerna väljer att gå via stora grossister som ofta inte har lokalt kött i sortimentet. Det visar en enkät som LRF Norrbotten låtit göra bland cirka 70 restaurangägare, kockar och köksmästare

Anledningen till att det lokala köttet är sällsynt på tallrikarna är att många större restauranger anser det för tidskrävande att beställa. Det är lättare att vända sig till en grossist som ofta saknar lokalt kött.

De mindre restaurangerna däremot försöker i större utsträckning att köpa lokalt. När det gäller mejerivaror är siffran för det lokala betydligt högre. Här består dessa till två tredjedelar av lokala produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".