1 av 2
Framnäs folkhögskola utanför Piteå. Foto: Samed Salman/ Sveriges Radio
2 av 2
Susanne Blomdahl, Sunderby folkhögskola

Folkhögskolorna har en viktig funktion i samhället

"Vi är bra, men vi kan bli bättre"
1:20 min

I slutet av den här månaden avslutas ett unikt projekt där 13 folkhögskolor i Norrbotten och Västerbotten samarbetat för att utveckla verksamheten. Redan nu kan projektledaren Susanne Blomqvist se att en hel del måste göras för att behålla den viktiga positionen i samhället.

Genom att marknadsföra sig mer och ta fram fler utbildningar som leder raka vägen till ett yrke, hoppas Susanne Blomdahl att projektet varit positivt för folkhögskolorna i länet, och att de i förlängningen kan bidra till att minska arbetslösheten.

– Vi får yngre och yngre som söker till folkhögskolorna, och även folk med funktionsnedsättningar. Vi är bra på att möta de här grupperna, men vi måste bli ännu bättre, säger Susanne Blomdahl.

Efter projektet kommer de att fortsätta med att utveckla samarbetet mellan folkhögskolorna i Norrbotten och Västerbotten, för att bli en starkare enhet.

– De som kommer till oss ska bli någon, inte något. De får lära sig i sin egen takt, och det tror jag är viktigt i dagens samhälle, säger Susanne Blomdahl om Folkhögskolornas funktion i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".