Sensia/Hermelinen vårdcentral luleå

Sensia begär vårdcentraler i konkurs

Vårdföretaget Sensia begär sina vårdcentraler i Boden, Luleå och Piteå i konkurs. Bolaget avvecklar även vårdcentralerna i Sundsvall, Kalmar och Hultsfred samt mottagningen i Skellefteå.

Sammanlagt berörs cirka 20 000 listade patienter, och runt 35 anställda.

Enligt bolagets vd Johan Bennersten har de marknadsmässiga förutsättningarna att driva primärvård försämrats. Ersättningarna från landstingen per patient har enligt honom minskat under 2012 med en accelererad minskning i år, detta samtidigt som kostnadstrycket ökat.

– Vi beklagar att det inte finns förutsättningar för denna typ av vårdalternativ på mindre orter, säger VD Johan Bennarsten.

– Vården kan inte drivas på ett patientsäkert sätt med god arbetsmiljö under rådande ekonomiska förhållanden.

För en tid sedan lämnade Sensia in en inlaga till Konkurrensverket, KKV, angående brister i konkurrensneutraliteten inom vårdvalet. KKV har inlett en utredning kring detta, i bland annat Norrbotten.

Sensia bedömer att förutsättningarna inte kommer att förbättras och har därför beslutat att omedelbart avveckla vårdcentralerna i Kalmar, Hultsfred, Sundsvall, Boden, Luleå och Piteå samt mottagningen i Skellefteå. Avvecklingen sker genom ett konkursförfarande i dotterbolagen Hermelinen Vårdcentraler AB, Columna Läkarpraktik AB och Sensia Sjukvård i Kalmar AB. Konkursansökan lämnades in till tingsrätten på måndagen.

Inga patienter kommer att stå utan vård, då det på samtliga orter finns alternativ för de listade patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".