Bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby sommaren 2012. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Bättre läge för utländska bärplockare i sommar

Swedwatch: Grossisterna tar det på allvar
2:47 min

Förutsättningarna för de utländska bärplockare som kommer till Sverige för att plocka vilda bär har förbättrats. Det konstaterar organisationen Swedwatch i en ny rapport som släpps i dag.

Swedwatch, som tidigare har granskat och uppmärksammat bärplockarnas dåliga arbetsförhållanden, menar att både företagen och grossisterna i den svenska bärbranschen har tagit stora steg framåt i sitt ansvarsarbete.

Enligt Swedwatch är det mest intressanta initiativet de långt gångna planerna på gemensamma krav på etiska riktlinjer, och ett gemensamt verktyg för att kunna följa upp att kraven efterlevs.

I år kommer det göras fler kontroller av bärförsäljare i skogarna än tidigare, och grossisterna kommer att föra statistik över var bären har plockats, och vem som köpt dem. En annan förbättring är att det har tagits fram utbildningsmaterial i svensk arbetsrätt på thailändska och att bärplockare har informerats på plats i Thailand. Och kraven på att de thailändska bärplockarnas arbetsgivare följer regelverken har skärpts.

Läs mer hos P4 Uppland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".