Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Kommunalråden i Kalix Ellinor Söderlund (S) och Kenneth Sandberg (MP) hissas ombord på nya kajen i Kalix hamn tillsamans med hamnbolagets ordförande Berndt Sturk. Foto: David Zimmer
2 av 4
Den nya hamnen i Kalix invigs idag. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
3 av 4
Karl-Axel Bergström, projektansvarig i Kalix kommun till vänster. Lennart Vikström, projektledare för Kalix hamn till höger. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
4 av 4
Nya farleden in till Kalix hamn är 58 meter bred och 8,5 meter djup. Foto: David Zimmer
KALIX

Rekordinvestering i hamn

"Jag hittar inte ord"
1:36 min

Djupare och bredare farled och en helt ny kaj som säkrar trafiken till sjös året runt. Idag invigdes Kalix Hamn som kommunen investerat 130 miljoner kronor på att rusta upp under tre år.

Kalix hamn är den största investeringen som Kalix kommun någonsin gjort. Hamnens största aktör blir pappersbruket Billerud Karlsborg som står för en bit över 90 procent av trafiken.

– Det känns fantastiskt skönt att vi är framme och slutmålet är nått. Vi känner stor tillfredställelse, säger Lennart Vikström, projektledare för Kalix Hamn.

Slutnotan 130 miljoner kronor är dyrare än vad som först var beräknat.

– Det är väldigt mycket pengar, men med den nya hamnen så tryggar vi en framtida transportled för framtida sjöfart. Det hat stor betydelse inte minst för näringslivet i kommunen och östra Norrbotten säger Karl Axel Bergström projektansvarig på Kalix kommun.

Förutom Kalix kommun har även Tillväxtverket, Länsstyrelsen BDX-företagen, Billerud och EU-medel finansierat hamnbygget.

För Berndt Sturk var det en extra stor dag, då det var han som drog igång projektet med upprustningen av Kalix Hamn redan för 25 år sedan.

– En jättespännande tid för mig, hela Kalix och östra Norrbotten, säger han.

Projektet med Kalix hamn har pågått i tre år och det är farleden som har blivit djupare och bredare. Dessutom har en ny kaj anlagts vilket gör att man har kunnat säkra fartygstransporterna året runt.

– Det är väldigt mycket pengar och det är är ett av de största infrastrukturprojekten kommunen har deltagit i. Vi tryggar en framtida transportled, säger Karl-Axel Bergström, projektledare i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".