1 av 2
Mariana Johansson, patient vid Sensia hälsocentral. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Henriksson, Sensia Hälsovård. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.

Besvikelse när Sensia lägger ner vårdcentraler

Patienten Mariana Johansson: Vad gör man nu?
0:46 min

Sensias vårdcentraler med 20 000 listade patienter i Norrbotten sätts i konkurs idag. Besvikelsen är stor hos både läkare och patienter.

För 20 år sedan var Anders Henriksson en av de läkare som startade Läkarhuset Hermelinen i Luleå för specialistvård.

När det fria vårdvalet infördes för tre år startades vårdcentralerna. Anders Henriksson förklarar varför de lät företaget Capman köpa upp verksamheterna.

– Vi kunde ha startat vårdcentral med egen finansiering, men det kändes tryggare att gå ihiop med en större aktör med finansiella muskler. Vi valde det finska bolaget Capman, eftersom vi tyckte att de hade en bra syn på hur man organiserar vård, säger han.

Hur känns det idag, när ni tvingas sätta vårdcentralerna i konkurs?

– Det känns väldigt tråkigt.

Anledningen till konkursen är enligt företaget att ersättningen från landstingen per patient har minskat och att kostnaderna har ökat.

En av de patienter som i sitt vårdval flyttat från landstingets vårdcentral till privatägda Sensia är Mariana Johansson i Luleå. Idag är hon besviken.

– Jag har ju förväntat mig att den här vårdcentralen ska fungera. Och jag har varit nöjd med både vårdcentralen och specialistvården. Men vad gör man nu?

Under morgonen har Mariana Johansson ringt till vårdcentralen, utan att komma fram.

– Så jag kom hit för att se om jag har kvar min tid på torsdag, vilket jag kanske inte har. Då måste jag söka mig till ett annat ställe, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".