1 av 4
Karl Petersen blickar ut från kulturens hus i Luleå. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
2 av 4
Stina Honkamaa talar för Framtidskommissionen på besök i Luleå. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio
3 av 4
Stina Honkamaa, avgående chef för Google i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
4 av 4
Ulf Marklund, affärsutvecklingschef vid Boliden. Foto:Sterling Nilsson

Karl Petersen hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet

Luleås kommunalråd, socialdemokraten Karl Petersen, är en av tre hedersdoktorer som LTU har utsett. Motiveringen är att Karl Petersen har fått Luleå att växa till en modern och attraktiv studentstad och i alla sammanhang har framfört universitetets betydelse för regionens utveckling.

Även Stina Honkamaa, avgående chef för Google i Sverige, och Ulf Marklund, chef för strategi- och affärsutveckling vid gruvbolaget Boliden, får utmärkelsen.

Enligt LTU har Stina Honkamaas ledning lett till att Google vuxit från ett 15-tal anställda i Sverige till över 100. Sommaren 2013 lämnar Stina Honkamaa Google för att starta mediebolaget United Screens. Med sin entreprenörsanda, ledarskapsförmåga och oupphörliga drivkraft att utveckla mediebranschen är hon en god förebild och inspiratör för LTU:s studenter.

Ulf Marklund får utmärkelsen för att han har verkat för att att stärka LTU:s samarbete med industrin och för universitetets utveckling inom mineralforskningsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".