Per Hallqvist, verksamhetsledare på Piteå presenterar. Foto: Eleonor Norgren, Sveriges Radio

Piteå Summer Games - kassako för kommun och näringsliv

"Det ger klirr i kassan"
1:16 min

Fotbollsturneringen Piteå summergames har vuxit till ett av Sverriges största idrottsevenemang. Totalt är drygt 40 000 personer inblandade på ett eller annat sätt.

Och för Piteå stad innebär det här ett välkommet tillskott till kassan för hotell, restauranger affärer och föreningar.

– Man behöver inte vara någon Einstein för att begripa att när det inte finns en enda säng att uppbringa, så innebär ju det att alla hotell-ägare, alla bed and breakfast-ägare, alla campingar - de är fullbelagda och det innebär att de tjänar pengar, säger Per Hallqvist, verksamhetsledare på Piteå presenterar.

Samma sak gäller handeln - enligt Hallqvist finns det en anledning till att man kör så kallad midnight-shopping och låter butikerna vara öppna till midnatt, det ger naturligtvis klirr i kassan.

Enligt Hallqvist är den typen av aktiviteter en viktig del för marknadsföringen av Piteå. Och han menar att värdet av ett arrangemang av Piteå summergames givetvis kan mätas på flera olika sätt.

– Dels är det ju rent visuellt, man ser hur mycket pengar det rör sig om. Det som kanske inte syns lika tydligt är värdet av alla de ungdomar som kanske kommer till Piteå för första gången och även får möta Swedish Lapland som region.

– De kanske väljer att komma tillbaka nästa år - eller kanske när de blivit vuxna och fått egna barn. Och värdet av det är det förstås svårt att sätta en peng på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".