1 av 3
Aktivister på grävskopa i Kallak. Foto: Kerstin Janemar
2 av 3
3 av 3
Aktivister på grävskopa i Kallak. Foto: Kerstin Janemar
Jokkmokk

Tre anhållna efter att ha stoppat järnbrytning

Lugnt bortförande av aktivister
0:53 min

Åklagare har nu anhållit tre aktivister misstänkta för egenmäktigt förfarande för att de stoppat provbrytning av järnmalm i Kallak, väster om Jokkmokk.

Polisen förde bort tre av de fyra aktivister som protesterar mot de planerade provborrningarna i eftermiddags. De är nu anhållna misstänkta för egenmäktigt förfarande.

Den fjärde aktivisten finns kvar på arbetsplatsen kedjad högt uppe på en grävmaskin. Polisen gör bedömningen att det är för farligt att ta ned honom med våld. Arbetet med provbrytningen avbröts redan i morse när aktivisterna hindrade en grävmaskin.

Klockan sju kom maskinförare till platsen för att fortsätta sitt arbete med att röja skog och förbereda provbrytningen - men hindrades i sitt arbete av de aktivister som samlats på platsen.

Aktivisterna ville genom sin blockad protestera mot det kortsiktiga i gruvbrytningen.

– Vi är oroade helt enkelt och protesterar mot den pågående gruvboomen och nyttjandet av de ändliga resurserna, säger Malin Norrby, en av aktivisterna på plats i Kallak.

– Oavsett vad det är man vill bryta så tar den resursen slut, och då upphör gruvan. Bolaget öppnar sedan en ny gruva, bryter tills det tar slut, stänger och flyttar vidare.

Aktivisterna hoppas genom sin blockad uppmärksamma andra människor på att det här pågår.

– Och så vill vi få människor att förstå att de kan påverka, säger Malin Norrby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".