Leif Öhman är motståndare till gruvplanerna i Kallak och tror protetstaktionerna fortsätter. Foto: Kerstin Janemar

Fortsatta aktioner att vänta i Kallak

"Målet är att det inte blir någon gruva"
1:27 min

Det kommer att bli fler aktioner mot gruvbolaget Beowulfs provborrningar i Kallak strax utanför Jokkmokk. Det berättar Leif Öhman, motståndare till gruvplanerna som igår eftermiddag fick se polisen föra bort de aktivister som under gårdagen hindrade arbetet med provborrningarna från att komma igång.

– Till att börja med får vi avvakta och se när och om de släpps och då får vi se till att de kommer tillbaka hit till området, säger Leif Öhman.

Kommer det att ansluta fler personer?

– Det kommer förmodligen att ansluta fler personer dag för dag. Men sedan är det ju så att börjar det bli väldigt dåligt väder och mycket regn så kommer det att komma hit folk som bara genom att närvara stöder den här aktionen utan att själva delta i den.

Hur länge tänker ni hålla på?

– Det finns ingen sådan plan, någon slutpunkt, utan vi resonerar som så att det här kommer att bli en lång process.

Vad krävs för att ni inte ska dyka upp i området igen?

– Ett första delmål borde vara, eller är, att man får bolaget att ställa in arbetet. Det är målet för den här aktionen och för kommande - att det inte blir någon gruva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".