Ny lag om kameraövervakning

Från och med den 1 juli gäller en ny kameraövervakningslag i Sverige. Tillsynsmyndighet är länsstyrelsen och datainspektionen.

Den nya lagen ersätter lagen om allmän kameraövervakning och länsstyrelsens rättsenhet har fått en hel del telefonsamtal om den nya lagen.

– Det började ringa redan innan den 1 juli men sedan det blev mer känt att vi fått en ny lag har antalet samtal ökat, säger Maria Leijon på länsstyrelsens rättsenhet.

– Framför allt vill människor veta om det är det fritt fram för alla nu - men det är det förstås inte.

Det viktigaste med den nya lagen, det som är helt nytt, är att du som privatperson kan kräva skadestånd om du upplever att du blir kränkt. Av en kameraövervakning eller om någon filmar dig. Många kanske minns kvinnan som för några år sedan deltog i en orienteringstävling och upptäckte att någon filmade henne.

– Hade det hänt i dag hade hon kunnat kräva skadestånd, säger Maria Leijon.

– Den viktigaste frågan för oss som tillsynsmyndighet är egentligen inte att människor filmar utan vad man gör med det inspelade materialet. Om man delar det med andra, var det visas och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".