I helgen fortsätter protesterna i Kallak utanför Jokkmokk. Foto: Kerstin Janemar

Fest- och protestdag i Kallak utanför Jokkmokk

"Vi blir glada om det kommer 20-30 personer"
1:10 min

I Kallak utanför Jokkmokk anordnar nätverket Inga gruvor i Jokkmokk en protest- och festdag imorgon lördag. Dagen och helgen kommer innehålla föredrag, musik och samtal och äger rum i samma område där gruvbolaget Beowulf mining nästa vecka kommer att börja spränga inför provbrytning av järnmalm.

Intresset är stort och mer än 280 personer har anmält intresse för att delta men det är osäkert om alla de kommer att dyka upp.

-- Det är cirka 280 personer som har anmält intresse men det är inte så lätt att ta sig till Kallak. Vi är jätteglada om det kommer 20 till 30 personer, säger Elizabeth Johansson, som är en av arrangörerna.

Med i arrangemanget och tältlägret, som väntas pågå fram till torsdag nästa vecka, är också de fyra aktivister som i måndags blockerade en grävmaskin från förberedelsearbete inför kommande sprängningar i området.

– De ungdomar som redan nu har blivit hämtade av polisen en gång kommer inte vara i förgrunden på något sätt, dom har redan gjort sitt, säger Elizabeth Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".