Ny teknik ger nya möjligheter för användare av symbolspråket Bliss. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio

Bliss hjälper i kommunikationen

"Viktigt att alla får ett språk"
1:58 min

På Sunderby Folkhögskola drivs sedan drygt två år tillbaka, ett Europa-unikt demokratiprojekt som hjälper funktionsnedsatta att kommunicera.

Det handlar om symbolspråket Bliss, som hjälper funktionsnedsatta som saknar möjlighet att uttrycka sig i varken tal eller teckenspråk, att kunna prata med sin omgivning.

Projektet har betytt enormt mycket för deltagarna. Marcus är en av dem. Framför sig har han en stor karta med olika symboler, som alla står för olika ord och uttryck. Under varje symbol står det textat vad de betyder och med assistenternas hjälp kan han uttrycka sin egen vilja.

Forskarna Solange Perdahl och Åsa Gardelli följer och utvärderar projektet och kan konstatera att det tar mycket längre tid än beräknat.

– Tänk dig själv om du skulle bygga upp ett självförtroende att våga göra din röst hörd från grunden, det är inte så konstigt att det tar tid, säger Åsa Gardelli.

Solange Perdahl konstaterar också att det kommer krävas mycket tid och pengar för att projektet ska få ett gott slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".