Utsläpp från den tunga industrin ökar risken för att drabbas av lungcancer. Foto: Joseph Knevel

Industriutsläpp kan ge lungcancer

"måste lägga strängare krav på rening av utsläppen"
1:40 min

Risken för att drabbas av lungcancer ökar även när luftföroreningarna ligger under EU:s gränsvärden, visar en ny stor forskningsstudie. Utsläppen från den tunga industrin i Norrbotten kan ha samma effekt.

– Man har nog snarlika effekter av de partiklar som kommer från industrier som till exempel gruvnäringen, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå Universitet.

Tusentals ton med stoft släpps ut från den tunga industrin i Norrbotten varje år, från gruvor, pappersbruk och stålverk - små partiklar som finns i luften som vi andas. Hur det påverkar människor kan forskarna bara gissa.

– De är säkert skadliga på samma vis även om de inte kommer från trafiken. Sen är frågan vilka halter det kan bli i sådana områden jämfört med i stora städer med mycket trafik.

Den färska studien som publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet Oncology har kollat på hur 300 000 personer i nio olika länder påverkas av partiklar i luften där de bor. Det handlar mest om utsläpp från trafiken. Forskarnas slutsats är: Ju mer partiklar i luften desto större risk för lungcancer och att de gränsvärden som EU satt upp för luftföroreningar är långtifrån tillräckliga.

– Man tillåter så höga halter att vi inte kan se gränsvärdena som någonting som skyddar medborgarna mot allvarliga sjukdomar.

Om EU skulle lyssna på er forskare och experter och sänka gränsvärdet till hälften av vad det är idag - hur skulle det kunna påverka industrin?

– Att man på fler håll upptäcker att industrier är anledningen till att man inte klarar gränsvärdet. Man måste lägga strängare krav på rening av utsläppen från industrierna. Det skulle också innebära att fler städer i Norrland skulle ha platser som överskrider gränsvärdena, säger Bertil Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".