Fel hos SKL försenade brottsutredningar

Sabine Rütten, informationsansvarig på SKL: "Vi har missat på grund av en bugg"
1:26 min

Utredningen kring sammanlagt åtta grova brott, varav sju våldtäkter och ett rån försenades på grund av ett fel i DNA-registret hos Statens kriminaltelniska laboratorium, SKL i Linköping. Bland annat en våldtäkt i Norrbotten i fjol.

Felet i SKL:s system gjorde att DNA-profiler från drygt tusen personer inte var sökbara i systemet.

- Vi har missat en del kontroller på grund av att det har funnits en bugg i systemet säger Sabine Rütten är informationsansvarig på SKL.

SKL i Linköping har två olika DNA-register. Ett spårregister där man samlar oidentifierade DNA-profiler från olika brottsplatser samt ett annat register där DNA-profil från personer som misstänks för ett brott och de som blivit dömda samlas.

Varje dag söks och jämförs DNA-profiler från nyregistrerade DNA-spår och alla nyregistrerade personers DNA-profiler mot hela registret. En matchning i registret hjälper polis och rättsväsendet att lösa gamla ouppklarade brott. Men felet gjorde att DNA från misstänkta som blivit toppsade av polisen kunde inte jämföras med DNA-profiler från brottspaltser.

Hade de kunna göra det så hade polisen sannolikt kunnat lösa 39 brott varav sju grova våldtäkter som begicks mellan 2005 och 2011 samt ett rån från 2004.

- Vi är glada att vi upptäckte det ändå så att vi kan rätta till det felet och att vi kan hålla koll på det i fortsättningen annars hade det gått ännu längre tid men det är väldigt tråkigt att det blev så här, säger Anna Granlund som är chef för DNA-registergruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".