1 av 3
Nybygget vid vattenverket i Gäddvik. Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.
2 av 3
Stefan Marklund, VA-chef Luleå Kommun och Patrik Fallén, driftchef Gäddviksverket. Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.
3 av 3
Luleå kommun bygger nytt vid Gäddviksverket. Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.

Luleå kommun bygger nytt vattenverk i Gäddvik

"Det ska räcka till ett nytt, stort Luleå"
1:21 min

I tisdags väcktes åtal mot Östersunds kommun för utbrottet av parasiten cryptosporidium som i fjol smittade tiotusentals i kommunen. Parasiten har inte fått fotfäste i Norrbotten, och Luleå kommun håller på att bygga ett nytt vattenverk i Gäddvik för att ytterligare förebygga ett utbrott.

Söder om Storheden i Luleå ligger Gäddviksverket, ett vattenverk som funnits där i olika former sedan 1906. Det vattenverk som används i dag har varit i bruk sedan 50 år tillbaka, och nu håller Luleå kommun på att bygga ett nytt vattenverk bredvid det nuvarande. En stor del av fokus i det nya verket ligger på vattenkvalitet och säkerhet.

– Den här utbyggnaden vi gör nu är en jätteinvestering på över en kvarts miljard kronor. Det kommer att räcka för ett stort framtida Luleå, säger Stefan Marklund, vatten- och avloppschef vid Luleå kommun.

Verket beräknas vara i drift innan jul, men leverans till invånarna startar tidigast våren 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".