Läkare varnar för vårdplatsminskning

Det är patienterna som drabbas värst av landstingets sparande. Det enligt personal på Piteå sjukhus som är ett av de sjukhus som drabbas hårt av landstingets nyss lagda besparingsförslag.

Det är omkring 120 anställda inom hela landstinget kan förlora jobbet när landstinget vill dra in 85 vårdplatser.

Tjugofem av de platserna dras in i Piteå om landstinget får igenom sitt besparingsförslag på länets sjukhus och vårdcentraler för 52 miljoner kronor.

Odemokratiskt säger Mannsten
Anders Mannsten, läkare i Piteå tycker att förslaget strider mot alla demokratiska regler:

- Landstinget har gått emot sina egna direktiv som sa att vårdplatsnerdragningarna skulle ske befolkningsneutralt och drabba alla enheter rättvist. Nu innebär det här är att Piteå, Kiruna, Kalix och Gällivare får ta smällen och Luleå får fribrev.

Dessutom tycker Anders Mannsten att det är obegripligt att dom lokala politikerna i de här fyra kommunerna, oavsett partitillhörighet, inte reagerar:

- Särskilt Piteå som sponsrar landstinget med 30 av drygt 90 rehab-platser, motsvarande 27 miljoner kronor. Det är obegripligt att kommunen sitter tyst.

”Farligt och ovärdigt”
Ingrid Israelsson är undersköterska och tycker att det är patienterna som drabbas värst.

- Då ska patienterna skjutsas till Sunderbyn där de kanske inte ens får plats, långt bort från anhöriga, och de anhöriga är en viktig bit i patienternas tillfrisknande.

Anders Mannsten ser inget som motiverar den här typen av sparande:

- Vårdtider kommer kortas, patienter kommer tas in på samma sätt som tidigare men skickas hem fortare, oftast för tidigt och kommer komma tillbaka på ett sätt som är ovärdigt, farligt och medicinskt mycket tveksamt.