Pajala

Renarna vid Kaunisvaara kartläggs

"Vi hoppas att det blir villkor ställda till Northland"
1:29 min

Gruvan i Kaunisvaara, i Pajala kommun, har skapat merarbete för Muonio sameby. Nu har samebyn och Northland Recorses ett samarbete för att kartlägga renarnas nya vandringar kring gruvan i Kaunisvaara.

Renarna förses med GPS, som gruvbolaget bekostar, och resultatet ska redovisas till Miljödomstolen i höst.

– Det är ett samarbetsprojekt där vi ska ha GPS sändare på renhjorden för att se den nya vandringen som renarna gör efter att gruvan har startat, säger Tomas Sevä ordförande i Muonio sameby.

Vad är Northlands del i det hela?
De ska bekosta GPS:erna och sen ska vi redovisa de nya vandringarna som renarna gör till Miljödomstolen i höst, säger Tomas Sevä.

Vad betyder det för renskötseln att gruvan har etablerats?
– Det har ställt till med merarbete och fått renarna att vandra någon annanstans, och de har ju vandrat åt helt fel håll så det är besvärligt för oss. Renarna har valt att flytta till höstlandet och det är inte alls bra. Där får de inte i sig det grönbete de behöver.

Vad hoppas ni att utgången blir från Miljödomstolen?
– Vi hoppas att det blir villkor ställda till Northland och att vi får hjälp när vi behöver. Till exempel att få bort renarna från höstlandet och att avtalen håller, säger Tomas Sevä.

Ida-Marie Svonni

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".