Kökschefen Sofia Furberg tar rötmånaden på allvar. Foto: Emilia Traneborn / Sveriges radio

Rötmånaden är här

Planerade matinköp och kyl ned maten snabbt
1:38 min

Brödet möglar och mjölken surnar. Enligt gammal svensk tradition börjar den så kallade rötmånaden i dag och pågår mellan den 22 juli och 24 augusti.

I fuktigt och varmt väder frodas bakterierna och maten vi köper blir dålig snabbare.

– Jag försöker planera mina matinköp bättre under den här tiden. Att bara köpa så mycket mat som går åt, då hinner den inte bli dålig, säger Dan Hökfors som är med sin dotter utanför en matbutik i centrala Luleå.

På salladsbaren i Luleå är man van att hantera färska råvaror och tar rötmånaden på allvar.

– Man har ett extra vakande öga på råvarorna så att allt verkligen är superfräscht, säger Sofia Furberg, kökschef på Salladsbaren i Luleå.

Där ser de till råvarorna efter leverans snabbt blir kylda och de försöker också hålla ett lågt varulager för att maten ska vara fräsch. Till oss vanliga hemmakockar har Sofia Furberg några tips.

– Har man lagat varm mat på kvällen som ska bli matlåda så få snabbt in den i kyl eller frys och peta inte i maten med händerna utan använd bestick, då håller sig maten bättre utan att mögla så snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".