Digital-TV oroar äldre

Inom de närmaste åren är ett teknikskifte på gång när det gäller TV vilket oroar en del äldre eftersom det innebär extra kostnader.

I december gav regeringen klartecken till att det gamla analoga TV nätet ska börja stängas. Det innebär att man måste skaffa ny digital teknik för att kunna se TV i framtiden och det är något som pensionären Karl Erik Ersson i Luleå inte gillar.

- Det är ju någonting som vi bara har blivit påtvingade, ingen har frågat medborgarna om vad vi tycker om det här, säger han.

När det gäller den kostnad som det innebär att skaffa digital TV tycker Karl Erik Ersson att han inte har något val.

- Ja, man är ju tvungen att svälja den om jag ska se TV, annars så sitter jag ju där på några år, säger han.

Karl Erik Ersson har räknat ut för egen del att Kabel-TV alternativet blir billigare än att köpa digitalbox med abonnemang. Han har själv grävt dike för ledningarna fram till sitt hus i Gammelstad. Kabel-TV är ett sätt att få tillgång till digital TV sändningar, att skaffa en digital box är ett annat sätt.

Enligt PRO:s ordförande i Norrbotten, Lars Hedberg, som i höstas deltog i ett möte med ett 30-tal pensionärer, så var oron för själva övergången från analog till digital TV bland deltagarna där inte särskilt stor.

- Däremot fanns det en viss oro för de merkostnader som övergången till digital TV kan innebära, säger han.

Digital-TV-kommissionens förslag att släcka de analoga näten kommer att bli verklighet i september 2005 i Visby, Gävle och Motala. Samtidigt presenteras tidsplan för stängning av det analoga nätet i resten av landet. Även de analoga radiosändningarna kan komma att stängas ner så småningom men det ligger längre fram i tiden.