En eller två personer avlider i vattenskoterolyckor varje år, enligt Transportstyrelsen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Elmsäter-Svärd vill ha körkort för vattenskotrar

"Uppenbart att man inte följer de lagar som gäller"
1:37 min

Vattenskotrarna blir fler och fler i svenska vatten och hittills i år har det skett två allvarliga olyckor. Nu öppnar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för att någon typ av förarbevis för vattenskotrar kan komma att införas.

– Jag tittar på frågan utifrån perspektivet att det är uppenbart att man inte följer de lagar som i dag redan gäller, till exempel när det gäller hastigheten, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det finns i dag en förordning som reglerar användningen av vattenskoter i svenska vatten. Där står bland annat att de inte får köras utanför särskilt tillåtna områden. Men den förordningen tillämpas inte i praktiken, därför att den strider mot ett EU-direktiv.

Efter att en person avlidit och en skadats svårt i vattenskoterolyckor i år, har Havs- och vattenmyndigheten nu fått i uppdrag av regeringen att titta närmare på vilka problem vattenskotrar orsakar, både för människor och natur.

Fredrik Petterson från Eskilstuna kör mycket vattenskoter, och tänker på riskerna.

– Visst gör man det. Det går fort helt enkelt, vattnet kan bli hårt, och sen måste man visa hänsyn till båtar framför allt, man kan inte hålla på att latja för rätt vad det är klantar man sig själv och vurpar och så kommer båten i full fart. Så man får inte åka framför, och inte vid bad, säger han.  

Enligt Transportstyrelsen avlider en eller två personer varje år till följd av vattenskoterolyckor, men någon statistik angående skadade finns inte. Infrastrukturminster Catharina Elmsäter-Svärd vill att det ska bli tydligare för polismyndigheten hur vattenskotrar ska hanteras.

– Jag tänkte själv faktiskt ge mig ut här nu i mitten av augusti, för att höra med sjöpolisen och kustbevakningen vad de säger, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".