Inför PDOL: Diabetes och alkohol farlig kombination

Diabetes och alkohol - ingen lyckad kombination
1:23 min

Med start imorgon torsdag genomförs den årliga festivalen Piteå Dansar och Ler, och med den kommer tusentals besökare till Piteå för att titta på framträdanden och utställningar. I vanlig ordning serveras även alkohol på ett antal platser under festivalen, och är man diabetiker gäller det att ha koll på sitt blodsocker om man ska dricka.

– Vissa unga skäms över att vara diabetiker, och berättar det inte för sin omgivning, säger Ulrika Sandberg som är diabetessköterska på Piteå-Älvdals sjukhus.

Att alkohol påverkar kroppen på ett eller annat sätt gäller oss alla, men för diabetiker kan effekterna bli betydligt mycket större än för en person utan diabetes. När man dricker alkohol jobbar levern på högvarv för att rena vätskan, vilket gör att den inte kan höja blodsockernivåer lika effektivt som när den inte är belastad med alkohol.
Effekten blir kraftigt sänkt blodsocker vilket kan yttra sig genom yrsel, vinglig gång och i värsta fall svimfärdighet - symptom som lätt kan misstas för överkonsumtion av alkohol.

– Om en sådan situation inträffar under exempelvis PDOL är det oerhört viktigt att man som diabetiker är bland vänner som vet vad alkohol kan ha för konsekvenser för en diabetiker. Det är också oerhört viktigt för unga diabetiker att berätta för sina föräldrar att man kommer dricka alkohol, säger Ulrika Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".