Eurofighter testas i Vidsel

Norrbotten är redan innan alla beslut i regeringen är tagna på väg att bli ett centrum för den militära test- och övningsverksamheten. Bland annat har under vintern det nya stridsflygplanet Eurofighter testats i Vidsel.

Även om regeringen ännu inte sjösatt planerna på att utveckla länet inom militär test- och övningsverksamhet så har verksamheten kommit igång både i Arvidsjaur och i Vidsel. I Arvidsjaur har flera utländska förband funnits på plats i vinter för att öva sig i snö och kyla.

I en hangar på provplatsen i Vidsel står en prototyp av flygplanet Eurofighter. Flygplanet är ett samarbetsprojekt mellan Spanien, Italien, Tyskland och Storbritannien.

Vidsel fick uppdraget som provplats i konkurrens med flera andra länder bland annat Alaska och Norge. Sedan början av december har ett team på 25 personer från Eurofighter funnits på plats för att testa flygplanet i kyla.

– Vi behövde en plats som låg i en klimatzon med väldigt låga temperaturer. Vidsel har visat sig vara ett bra område för oss att testa flygplanet i.  Det är en stor skillnad både för flygplanet och piloten att flyga i den här typen av klimat och miljö, säger den spanska testpiloten Ignacio Lombo.