1 av 2
Maria Brännholm Syrjälä distriktsläkare och specialist i allmänmedicin tillsammans med Ulla Jakobsson på labbet på Björknäs vårdcentral i Boden. Foto: Kerstin Janemar / Sveriges Radio.
2 av 2
Med spirometri, alltså mätning av lungkapacitet på ett lab, kan kol upptäckas och behandling av sjukdomen utvärderas. Foto: Kerstin Janemar / Sveriges Radio.

Många norrbottningar kan ha KOL - utan att veta om det

"Många kommer för sent"
1:21 min

I dag dör färre norrbottniska kvinnor än män i sjukdomen KOL jämfört med för 10 år sen. I Sverige som helhet är läget tvärtom, allt fler kvinnor dör.

Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre förutsättningar finns för att bromsa sjukdomsförloppet.

Maria Brännholm Syrjälä är distriktsläkare och specialist i allmänmedicin på Björknäs vårdcentral i Boden och hon konstaterar att det är viktigt att vara observant och att söka i tid.

– Många rökare är vana vid att de måste hosta upp slem på morgonen och att de lätt blir andfådda när de anstränger sig och tänker kanske inte på att det vara tidiga tecken på kol, säger Maria Brännholm Syrjälä.

– Många tror också att det handlar om vanliga åldersförändringar.

KOL drabbar i första hand rökare och enligt Hjärt- och lungfonden är en halv miljon svenskar sjuka - men de flesta vet inte om det. Enligt fonden är det bara var femte som har fått en diagnos, något som alltså till stor del beror på att symptomen kan vara svåra att upptäcka - de kommer helt enkelt smygande.

– Många söker för sent, och då kanske de redan har förlorat halva sin lungkapacitet, säger Maria Brännholm Syrjälä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".