André Bengtsson, ordförande för Connextions Norrbotten. Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.
Piteå

Nätdroger ökar under sommaren

1:53 min

Piteå dansar och ler är igång och fokus ligger på artistiska framträdaden och folkfest, men det finns en dold baksida. Förekomsten av nätdroger ökar i Piteå, och sommaren är den period på året som flest unga har sin knarkdebut.

Nätdroger som spice, MDPV och APVP får fäste i stora delar av landet, och även så i Norrbotten. Sommaren är den period då flest personer har sin knarkdebut, och festivaler som Piteå Dansar och Ler är högriskområden.

– I miljöer där det finns spice, finns även andra droger och det gör att man blir nyfiken. Till sist tar nyfikenheten över och man testar, säger André Bengtsson som är ordförande i föreningen Connextions Norrbotten.

André säger att föräldrar har ett stort ansvar när det gäller deras barn och droger. Enkla metoder som att hålla telefonkontakt, veta var de är och att hämta dem när festen är slut är enligt André effektiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista