Tomma malmvagnar står uppradade utanför LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio

LKAB har skrivit kontrakt med amerikansk ståljätte

1:20 min

LKAB har nyligen skrivit kontrakt med en ny kund - den amerikanska ståltillverkaren Nucor. Avtalet innebär att gruvbolaget årligen ska leverera 750 000 ton DR-pellets.

Göran Ottosson är LKAB:s försäljningsansvarige för Europa och Nordamerika.

– För oss är det värt mycket så till vida att vi får en strategisk spridning av våra leveranser. Tidigare har alla DR-pelletsen bara gått ner till Mellanöstern. Det känns strategiskt riktigt av oss att även ha en fot i något annat område, säger han.

Den kallas för DR-pellets eftersom syret i järnmalmen kan tas bort med hjälp av naturgas i en direktreduktion.

Det finns gott om skiffergas i USA och de senaste åren har det tagits fram en ny teknik för att utvinna gasen som finns djupt ner i berggrunden. Det är en anledning till att gaspriset är lågt.

Nucor som är en av USA:s största stålproducenter är i färd med att bygga en anläggning som kan ta hand om pelletsen från LKAB.

– Det intressanta med dem är att de lite banbrytande har tagit fasta på de sjunkande gaspriserna för naturgas i USA. De har dragit nytta av det och bygger en anläggning i södra USA för att producera direktreducerat järn, säger Göran Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista