1 av 3
Ingela Lekfalk är vice ordförande för RFSU Norrbotten. Foto: Emilia Traneborn / Sveriges radio
2 av 3
3 av 3
Marianne Johansson arbetar som barnmorska på ungdomsmottagningen i Piteå. Foto: Emilia Traneborn / Sveriges radio

Sommar och sex men ungdomsmottagningar har sommarstängt

Ingela Lekfalk RFSU Norrbotten: "måste titta på mer kreativa lösningar"
1:37 min

Ungdomar tar inte paus från sex, relationer och problem under sommaren, kanske snarare tvärtom. Ändå minskar ungdomsmottagningarna sin verksamhet på olika platser i Norrbotten i sommar.

En som har öppet som vanligt är ungdomsmottagningen i Piteå. Där arbetar barnmorskan Marianne Johansson och hon har fullt upp.

– Trycker i år har varit väldigt stort. Det är många ungdomar som har sökt sig hit i sommar och det har varit för olika saker, säger Marianne Johansson.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har gjort en rikstäckande undersökning om vilka ungdomsmottagningar som har öppet i sommar och resultatet visar att två av tre håller stängt och andra har begränsade öppettider.

På vissa håll i Norrbotten måste man åka över tjugo mil för att komma till närmaste ungdomsmottagning. Ingela Lekfalk är vice ordförande för RFSU Norrbotten och hon tycker att länet måste satsa mer på alternativa platser där unga kan prata om och få hjälp med känsliga ämnen.

– Vi har en glesbygd som vi måste förhålla oss till så vi kanske måste titta på mer kreativa lösningar. Jag tror stenhårt på webben. Vi måste vara där våra unga är, säger Ingela Lekfalk.

Barnmorskan Marianne Johansson tycker att kunskapen om ungdomsmottagningar inte är tillräcklig. Verksamheten handlar inte bara om att ge ut preventivmedel och att testa könssjukdomar utan hit kan man komma med alla typer av problem. Därför skulle hon vilja se att en ungdomshälsa med mer resurser, kanske en psykolog, kopplades till alla ungdomsmottagningar.

– Ungdomar är bland det viktigaste vi har och jag kan tycka att både våra kommuner och landsting satsar för lite på att möta unga där de är, säger Marianne Johansson.

Ingela Lekfalk tycker att det viktigaste är att alla unga i Norrbotten har möjlighet att få någon slags av hjälp oavsett om det är på en ungdomsmottagning, en hälsocentral, på telefon eller på webben.

– Om den här unga personen som inte sätter sig på bussen och åker 21 mil till närmaste ungdomsmottagning inte får hjälp på något annat sätt, då har vi problem, säger Ingela Lekfalk från RFSU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".