Sametinget ska tillsammans med länsstyrelsen i Stockholm följa upp hur lagen om nationella minoriteter efterlevs. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Kommuner och landsting utbildas i minoretslagstiftning

1:37 min

Nu ska länsstyrelsen i Stockholm utbilda landets alla kommuner och landsting i hur de bör efterleva lagen om nationella minoriteter.

Trots att lagen är tre år gammal erbjuder knappt hälften av landets kommuner modersmålsundervisning, till exempel.

Jon Pettersson, rom och ordförande i romarådet i Helsingborgs kommun är kritisk till hur lagen tillämpas i hans kommun.

– Vi har än i dag inte haft något samråd med Helsingborgs kommun, rörande kultur och språk. Vi har ju en rättighet till vårt språk och vår historia, och det finns inga som helst satsningar på det än så länge, säger han.

Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Lagen om nationella minoriteter och minoriteters språk från 2010 ska ge alla fem vissa grundrättigheter, som rätt att samråda i frågor som rör minoriteterna på kommunal nivå till exempel.

Tre av minoriteterna – samer, tornedalingar och sverigefinnar – har dessutom särskilda rättigheter i lagen. Men knappt hälften av landets kommuner har infört grundskyddet fullt ut enligt länsstyrelsen i Stockholm, som tillsammans med Sametinget ska följa upp hur lagen efterlevs.

Ann-Marie Algemo på länsstyrelsen i Stockholm tror att det har att göra med för dålig kunskap.

– Det förefaller framför allt som att lagstiftningen om minoritetslagstiftningen inte blivit kända ännu i hela landet, i kommuner i landstingen och hos myndigheter. Eftersom det inte finns något statsbidrag eller nåt sånt incitament för arbetet med de andra minoriteterna så är det som att kommunerna inte kommit i gång med det ännu, säger hon.

Så nu ska kommuner och regioner runt om i landet att utbildas på nytt. Eftersom det saknas möjlighet till sanktioner mot de kommuner som inte följer lagen måste man försöka med information och samtidigt göra klart för varje kommun exakt vad dom är skyldiga att göra. Men information räcker inte, menar minoritetsrättighetsforskaren Christina Johnsson.

– Så nästa steg är att göra lagen tydligare, och jag tycker också att man ska skriva om den i form av rättigheter och att göra rättigheterna utkrävbara. Lever inte myndigheten upp till det här ska man kunna vända sig någonstans och klaga, säger hon.

Hör mer i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista