1 av 4
Flera Kallakaktivister blev gripna. Foto: Linus Nygren / Sveriges Radio.
2 av 4
Aktivister i Kallak. Foto: Linus Nygren / Sveriges Radio.
3 av 4
Polisen gjorde en räd mot aktivisterna i Kallak. Foto: Linus Nygren / Sveriges Radio.
4 av 4
Sprängmattor körs in på området efter att vägblockaden rivits. Foto: Linus Nygren / Sveriges Radio.
Jokkmokk

Polisen rev gruvaktivisternas blockad i Kallak

"De vräkte omkull tornen"
1:49 min

Ett femtontal poliser har varit på plats i Kallak utanför Jokkmokk i går för att avhysa gruvaktivister som blockerat vägen.

Vägblockaderna, i form av torn, är rivna. Vissa av aktivisterna är gripna och bortförda i handfängsel för förhör. Enligt polisen har åtta personer rapporterats för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd. Av dem har hittills sex personer släppts fria av polisen under dagen och kvällen. De sista släpptes under natten till tisdag men misstankarna kvarstår.

Enligt uppgift ska gruvbolagens personal ta sig in på området för att fortsätta arbetet på det tilltänkta gruvområdet redan under dagen.

P4 Norrbotten har varit i kontakt med gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman som berättar att bolaget beslutat att inte kommentera dagens ingripande - och det fortsätta arbetet på området - i media.

P4 Norrbottens reporter Linus Nygren är på plats i Kallak och rapporterar om vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".