Foto: Polisen i Norrbotten
Gällivare

Sökandet efter försvunnen dansk fortsätter

Nytt sök efter försvunnen dansk
1:27 min

Idag återupptogs sökandet efter den 19-årige dansk som försvann i Ritsemområdet förra sommaren. Ett 20-tal personer från polisen och fjällräddningen deltar.

– Förutsättningarna är bättre än förra året eftersom det finns mindre snö. Förra året var det vinter där uppe, säger Johan Barkman som är polisens insatschef.

Det var i slutet av juli 2012 som mannen sist sågs i närheten av fjället Allak. Förra årets sökande gav inget resultat och därför görs det ett nytt försök under den här veckan.

Till sin hjälp har man flera helikoptrar och hundar. Sökområdet är flera mil brett.

– Det är kalfjäll, sten och ris. Sedan finns det en hel del björkskog och rasbranter.

Johan Barkman är övertygad om att mannen ligger dold någonstans.

– Hade han varit synlig förra året, då hade man hittat honom. Han har antingen frivilligt krupit in någonstans för att ta skydd mot dåligt väder eller ramlat, fastnat, under någonting, säger han.

Polisen stöder sig på en metod som bygger på statistik från tidigare liknande händelser och olika beteenden för att på så sätt ringa in de mest intressanta sökområdena.

– Vi har varit i Danmark och pratat med föräldrar och de som kände honom för att bilda oss en uppfattning om hans beteende, säger Johan Barkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".