1 av 3
Så här såg det ut på Gültsaudden i Luleå efter helgen. Foto: Leif Holmström, arbetsledare parkförvaltningen Luleå.
2 av 3
Leif Holmström, arbetsledare för parkförvaltningen i Luleå framför ett städat Gültzaudden. Foto: Emilia Traneborn / Sveriges radio
3 av 3
Veronica och Ottilia Öqvist är den här molniga morgonen ensamma på Gültzaudden. Foto: Emilia Traneborn / Sveriges radio
Luleå

Mer skräp i soligt och varmt väder

1:33 min

Flaskor, pizzakartonger och glasspapper är några av de spår vi lämnar efter oss i parker och på stränder i sommar.

Leif Holmström är arbetsledare för parkförvaltningen i Luleå och klockan sju i går morse var han på Gültzaudden i Luleå och möttes av ett berg med skräp.

– Det var som om de släppt en bomb här - det var skräp överallt. Vi har satt in extraresurser. Sex personer har städat i dag och nu är det rent, säger Leif Holmström.

Klockan tio har de sex skräpplockarna städat klart för dagen. Mer än 20 stora sopsäckar skräp och ungefär 40 pizzakartonger har de fått ihop. Gräsmattorna och stranden lyser skinande rena. På en bänk nästan nere vid stranden sitter Veronica Öqvist och läser. Hon brukar själv försöka ta med sig skräpet och tycker att det är tråkigt att alla inte gör det.

– Det är dåligt att folk skräpar ner, men det kan också bero på att det inte finns tillräckligt med ställen att kasta skräpet på, soptunnor och sånt, säger Veronica Öqvist.

Det finns soptunnor, flera små men också många stora som står utplacerade på gräsmattorna och nere vid stranden. Leif Holmström tycker inte att det är tillräckligt utan vill att de sätter dit fler soptunnor.

Leif Holmström tycker sig se en förändring, att människor skräpar ner mer nu än förut.

– Det har blivit mer skärp. Det kanske beror på att människor är mer nonchalanta, att de inte tänker på att andra måste plocka upp efter dem, säger Leif Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista