1 av 2
En räddningsdykare i Västerås, Mälardalensräddningstjänst, tränar i Svartån. Foto: Karin Nilsson/Scanpix
2 av 2
Patrik Bylin räddningschef i Luleå säger att räddningstjänsten övar mycket på ytlivräddning, men för drukningsolyckor på mer än tre meters djup saknas det resurser. Foto: Lisa Linder Lindberg / SR

Hela Norrland utan räddningsdykare

2:01 min

Trots att det är ungefär lika många personer som årligen dör i drunkningsolyckor som bränder är det bara 18 av landets 290 kommuner som har räddningsdykare. Och hela Norrland står utan specialiserade dykare.

Patrik Bylin är räddningschef i Luleå kommun.

– Skulle man ha obegränsat av allting så skulle man gärna ha en vattendykarorganisation också. Men allting är en fråga om resurser och vart man tror att pengar och resurser gör mest nytta, säger Patrik Bylin.

Varje år omkommer ungefär lika många personer i bränder som drunkningsolyckor i Sverige, enligt myndigheten för samhällskydd och beredskap. Det rör sig om totalt nära 200 personer som omkommer årligen i bränder och drunkningsolyckor.

Men trots det så saknas det räddningsdykare på många håll. Och nu under sommaren har det varit flera drunkningsolyckor. I Luleå till exempel så drunknande en 20-årig man i går eftermiddag och räddningstjänsten har ingen anställd dykare, säger Patrik Bylin, räddningschef i Luleå.

– Hade vi haft en sådan organisation så hade dom givetvis larmats ut då, men om det hade det blivit en annan utgång, det står nog skrivet i stjärnorna, säger Patrik Bylin.

Räddningstjänsten runtom i landet övar på livräddning i vatten men då bara på ytan. Bara i 18 av landets 290 kommuner finns det resurser för drunkningsolyckor på mer än tre meters djup.

De nordligaste räddningsdykarna finns i Rättvik i Dalarna vilket innebär att brandmän i hela Norrland saknar möjlighet att rädda liv under ytan.

Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns det inga krav på att en kommun måste ha en räddningsdykare, utan det är upp till varje räddningstjänst att bestämma över det.

Men resurser och ekonomi spelar roll och det gör att många väljer bort de kostsamma dykarna, det tror Peter Bergh som är förbundsordförande för Brandmännens riksförbund.

– Ja vi tycker ju inte att det är så jätte kul. Vi tycker ju att vid större kuststäder och vid större sjöar med högfrekventa badområden och turistområden, där bör det ju finnas räddningsdykare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista