Anette Nilsson är biträdande enhetschef för polisen i norra Lappland. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Jokkmokk

Polisens agerande vid ingripandet i Kallak igår får kritik

"Situationen var lugn"
1:37 min

Från gruvaktivisternas sida har det höjts röster om att polisen var för hårdhänt.

Men polisen delar inte den uppfattningen.

– Jag tycker att situationen var lugn från båda sidor, säger Anette Nilsson som är biträdande enhetschef för Polisen i norra Lappland.

Ett tiotal poliser fanns på plats i Kallak igår för att riva den vägblockad som aktivister hade byggt för att hindra ett gruvföretag att arbeta i området.

Polisen tog också tag i personer som inte ville flytta på sig. Några fick släpas ifrån platsen. Från aktivisternas håll har det höjts röster om att polisen var för hårdhänt.

Demonstranten Leif Öhman sa så här:

– Vad är dom, 10-15 starka poliser, som inte orka lyfta en kropp, utan man föredrar att släpa den och göra illa.

Anette Nilsson bemöter kritiken.

– Kritik är alltid bra. Jag kan tänka mig att det utifrån kanske ser värre ut än vad det är. Det vi har gjort igår är att vi så varsamt som möjligt har tagit undan personer som har vägrat att flytta på sig efter tillsägelse.

Varför bar ni inte personerna?

– Vi bar personer också. Problemet med att bära en person som inte ligger still är ju att risken att tappa är väldigt stor. Och då väljer vi att försöka få med dem i varsin arm i stället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".