Krockad bil efter trafikolycka vid Smedsbykorsningen på E4. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Råd om du är först på plats vid en trafikolycka

6:33 min

Tänk dig att en trafikolycka inträffat och du är först på plats. Räddningstjänsten i Luleå berättar vad du ska göra, och vad du inte ska göra.

När som helst kan det inträffa. En skarp kurva, något oväntat hinder, ofokuserad blick, djur på vägen eller fylla. Listan på orsakerna bakom en trafikolycka kan bli lång och under sommarveckorna har det inträffat en hel del allvarliga olyckor på vägarna.

Att vara först på plats efter en allvarlig olycka skapar nog helt olika reaktionskedjor hos oss alla. Vissa väljer kanske att köra förbi och mentaliteten att "någon annan gör det" tar över. Andra stannar, men vet kanske inte riktigt vad man ska göra. Eller vad man inte ska göra.

För att reda ut hur man som privatperson ska agera om man närmar sig en olycksplats på vägarna så gästade Patrik Bylin från Räddningstjänsten i Luleå, Puls i P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista