Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
Luleå

Sista åtalet mot Sture Bergwall nerlagt

1:34 min

Thomas Quick blev under 1990-talet känd som Sveriges värsta massmördare genom tiderna. I dag heter han Sture Bergwall och försöker rentvå sitt namn. Alldeles nyss stor det klart att åtalet mot Bergwall för mordet på Charles Zelmanovits i Piteå 1976 läggs ner. Därmed är Sture Bergwall i praktiken friad från de åtta mord han dömts för.

Thomas Quick blev under 1990-talet känd som Sveriges värsta massmördare genom tiderna. I dag heter han Sture Bergwall och försöker att rentvå sitt namn. Hittills har han friats från anklagelser för sju av de åtta mord han är dömd för. Klockan halv elva på onsdagsförmiddagen offentliggjordes beslutet om det sista fallet - mordet på Charles Zelmanovits i Piteå 1976. Åtalet läggs ner även i det fallet.

-- Mycket talar för att det här överhuvudtaget inte är ett brott. Det är en sorglig händelse där en ung pojke gick vilse i skogen, frös ihjäl och blev liggande där i 17 år. Hur man kunde få det till rester av någon som blivit utsatt för brott, det kan man fundera över.

Så sa chefsåklagare Bengt Landahl till Ekot när resningsansökan lämnades in i början på juni förra året.

Det var efter en skoldans i Piteå 1976 som 15-årige Charles Zelmanovits försvann spårlöst. Hans försvinnande förblev ouppklarat farm till 1993 då kvarlevor efter honom hittats i ett skogsparti i Piteå. Sture Bergwall, som då hette Thomas Quick, erkände mord och dömdes i Luleå tingsrätt.

I resningsansökan framför chefsåklagare Bengt Landahl kritik mot brottsutredningen. Bland annat påpekar han att den rättsmedicinska utredningen slog fast att det aldrig gick att bedöma huruvida Charles Zelmanovits blivit mördad eller inte.

I slutet på maj i år beviljades resningsansökan gällande mordet på två holländska turister i Appojaure 1984. Sture Bergwall har alltså hittills blivit formellt friad från sju av de åtta mord han är dömd för.

Nu fattas beslut om åtalet mot Sture Bergwall ska läggas ned i det absolut sista fallet: den 15-årige pitebon som försvann spårlöst för snart 40 år sedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista