Pajala

Tre laestadianska flickor slipper skoldansen

"Skolan blir en diskriminerande part"
1:52 min

Kammarrätten i Sundsvall kör över Skolverket och ger tre laestadianska flickor i Pajala rätt att slippa skolans dansundervisning.

Domen kör därmed över såväl Skolverket som förvaltningsrätten, som tidigare gett skolan rätt i att inte ge flickorna betyg i idrott eftersom de inte deltagit i den obligatoriska dansundervisningen.

Lars-Gunnar Forsberg är lärare för två av flickorna i Pajala och han gläds över kammarrättens besked.

– I det här fallet ville skolan pröva vad som egentligen gäller och vår rektor har inte haft något annat intresse än att veta: hur ska hon handla? Då välkomnade hon en rättslig prövning. Skolan blir en diskriminerande part om vi inte ger flickorna betyg för att de avviker från ett litet moment i undervisningen, säger Lars-Gunnar Forsberg.

Enligt Skolverket är dans obligatoriskt för att kunskapskraven i idrott och hälsa ska uppnås. Men en nyligen lagakraftvunnen dom i kammarrätten ger tre laestadianska flickor i Pajala rätt att slippa dansen på idrottslektionerna eftersom dans anses strida mot familjernas religiösa övertygelse.

Både den aktuella skolan och förvaltningsrätten har tidigare sagt nej till familjernas begäran.

– Skolverkets syn skiljer sig från kammarrättens beslut, men om domen får någon betydelse i andra fall är för tidigt att säga. Det beror helt och hållet på vad Skolinspektionen gör för bedömning i kommande granskningar och om andra domstolar i landet kommer att följa kammarrättens beslut, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd och tillförordnad avdelningschef på Skolverket, till TT.

Kammarrätten anser att det måste göras en avvägning mellan familjernas religiösa övertygelse och det faktum att dans bara är en mindre del i ett ämne. Domen slår också fast att skolan inte gjort tillräckliga försök att låta flickorna visa sina kunskaper på andra sätt än genom dans, något som gör att de riskerar att bli underkända i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".