Jokkmokk

Japanska kakor ska locka turister till Jokkmokk

1:36 min

Kan en kaka locka fler japanska turister till Jokkmokk? Det både hoppas och tror Destination Jokkmokk som nyligen hade besök av ett japanskt kakföretag som på japanska heter Yoku Moku.

Namnet Yoku Moku, som på japanska uttalas "jokkmokk", kommer från att företagets grundare ville hitta på en helt ny kaka och började resa runt. Han tyckte att Jokkmokk var en vacker plats med sin miljö och vattnet. Därför tänkte han att Yoku Moku-kakan skulle bli en succé. Kakan är inspirerad av Jokkmokk på så sätt att VD:n märkte att många jokkmokksbor bjöd in sina nära och kära på hemgjorda kakor - och därför ville även han skapa en handgjord kaka.

Företaget tror att succén bakom kakorna, som är väldigt populära i Japan, ligger i namnet Yoku Moku och inspirationen som kom från miljön och naturen. Därför vill de också ge något tillbaka.

Jokkmokk satsar redan nu stort på att locka de japanska turisterna till orten. Bland annat genom att resa till Japan och berätta om vad man kan uppleva i kommunen. Men att till exempel få en bild på Jokkmokk i företagets butiker är reklam värd stora pengar och det är ovärderlig reklam för Jokkmokk som resmål.

– Jag tror att det är väldigt värdefullt eftersom det blir en igenkänningsfaktor för japanerna i Japan. Att de kan relatera till en plats eftersom deras kakor finns i stort sett varje större livsmedelsaffär i Japan får japanerna en stor kännedom om Jokkmokk, säger Destination Jokkmokks VD Thomas Brandlöv.

Frågan som kvarstår är: hur smakar en kaka som är inspirerad av Jokkmokk? Mycket god iallafall, garanterar Yoku Mokus VD Taro Watanabe.

Beda Dahlberg

Nyheter P4 Norrbotten
beda.dahlberg
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista