Elever kan få slippa viss undervisning

2:10 min

Enligt den nya skollagen ska grundskoleelever vara med på all typ av undervisning, men nu öppnar kammarrätten i Sundsvall upp för att elever kan slippa delta i viss typ av undervisning.

Det efter att tre elever i Pajala inte behöver delta i dansundervisningen på idrottlektionerna på grund av sin religiösa övertygelse, men Skolverket har en annan uppfattning.

– Vår bedömning är att bestämmelsen inte medger att man ger en befrielse från hela dansmomentet i ämnet idrott och hälsa som det är formulerat så är det inte utbytbart mot andra former av rörseleinslag, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket.

Efter att skollagen ändrades för två år sedan utgår den från att alla elever ska kunna vara med på alla lektioner oavsett elevens eller föräldrarnas religiösa eller filosofiska uppfattning. Fortfarande kan rektorer göra undantag så att elever slipper delta vissa i enstaka moment men bara om eleverna då fortsättningsvis har möjlighet att nå upp till kunskapsmålen i ämnet.

Diskussionerna om att inte vara med på vissa lektioner har oftast handlat om att elever och deras föräldrar velat avstå från simundervisning, idrott och lektioner i sex och samlevnad på grund av religiös övertygelse. Men den nya lagen säger alltså att alla elever ska vara med på alla lektioner.

De tre domarna från kammarrätten i Sundsvall gör en helt annan tolkning för kammarrätten ger tre laestadianska flickor i Pajala rätt att slippa dansen på idrottslektionerna eftersom dans anses strida mot familjernas religiösa övertygelse.

Om domarna får betydelse även i andra fall är för tidigt att säga, anser Claes-Göran Aggebo. Om det visar sig att den nya skollagen inte efterföljs som det var tänkt , att utgångspunkten är att alla elever ska vara med på all typ av undervisning. Då kan Skolverket komma att vända sig till regeringen.

– Då är det är vår skyldighet att uppmärksamma lagstiftarna på att den tolkning som har blivit av den lagen inte är den tänkta så måste de överväga ändra bestämmelsen eller blir tydligare i utformningen så att det får den önskade effekten av den lagstiftningen, säger undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo.

Fakta: Laestadinism

Laestadianism är en kyrklig väckelserörelse vars upphovsman var Lars Levi Laestadius. Den har sin största utbredning i Tornedalen och i Österbotten. Utmärkande är själavården som äger rum i gruppen av troende samt ett markant avståndstagande från den moderna kulturen.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista