Gunnel Simu (S) kommunalråd i Haparanda. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Haparanda kommun långt ifrån ensam om att stötta elitserielag med skattepengar

"Den här typen av uppgörelser ökar"
1:35 min

Svenska kommuner hjälper varje år elitidrottsföreningar med miljontals kronor för att lösa klubbarnas ekonomiska problem. Enligt Magnus Forslund, forsklare i företagsekonomi, har det blivit allt vanligare för kommunerna att ge skattemedel till Elitidrottsklubbar.

– Känslan är att den här typen av uppgörelser ökar. Det finns ju traditionellt sett en nära koppling mellan kommunens verksamhet och idrottsföreningarna så det är ganska logiskt att man vänder sig till kommunen när man hamnar i ekonomiska problem, säger Magnus Forslund.

Det finns ingen säker statistik men däremot många exempel på senare tid hur kommuner - runt om i landet - tagit fram plånboken och delat ut skattepengar för att rädda stadens krisande elitidrottsklubb.

Det mest kända exemplet är antagligen hur Leksands kommun räddat stadens hockeylag men samma sak har hänt med damallsvenska Kif Örebro och hockeyklubbarna Mora och Timrå för att nämna några.

Senast i raden är Haparanda kommunen som i april betalade ut 700 000 kronor till hockeylaget Asplöven som ett stöd för att laget skulle klara av förbundets ekonomiska krav - utan det stödet hade klubben riskerat nedflyttning till hockeyns division 1.

Kommunalrådet socialdemokraten Gunnel Simu säger att stöttningen är ett sätt att marknadsföra kommunen och säkra tillväxten.

– Det är naturligtvis så att vi ser att intresset för hockey ökar både i kommunen men även utifrån, det är viktigt för tillväxten, säger hon.

Trots extra pengar från kommunen så har hockeyklubben Asplöven fortfarande en aktuell skuld hos kronofogden på nästan 160 000 kronor för obetalda skatter. Enligt sportchefen Per Kenttä kommer skulden snart att vara betald. Samtidigt säger kommunalrådet Gunnel Simu att trots fördelen med en elitklubb så var det här sista gången som kommunen hjälpte till.

– De måste ha en ekonomi som de själv klarar av att bära. Kommunen kan inte gå in och täcka upp underskott fortsättningsvis.

Vid sidan om krisbidraget så har Haparanda kommun valt att gå in i ett byggprojekt för en ny multiarena där hockeyn ska spela sina hemmamatcher. Kommunens åtagande är att hyra hallen de kommande 25 åren till en kostnad av en kvarts miljard kronor. Beslutet är kritiserat och väntar nu på avgörande i förvaltningsrätten.

För att undvika situationerna där kommunerna måste lösa ut elitklubbarna tycker forskaren Magnus Forslund att man borde se över stödet till idrottsföreningarna.

– Skulle man kunna organisera idrottsstödet på något annat sätt så att man slipper akutsituationerna så vore det bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".