Skolflyg i Vidsel

Alla Flygvapnets piloter kommer i framtiden att vara en vecka i Vidsel för att öva. För 10 år sen var Vidsel en viktig del i utbildningen av flygvapnets piloter. Nu kommer återigen Vidsel att bli en viktig del i utbildningen av stridspiloter.

Under veckan har flygskolans grundläggande taktiska flygutbildning, GTU, funnits på plats i Vidsel för att öva, något som uppskattas av både flyglärare och elever.


- Det finns stora områden och andra miljöer att flyga i här. I södra delen av landet, till exempel på Malmen, är det tät trafik i luften vilket innebär stora restrektioner. Men här har vi möjligheter att flyga när vi vill, säger flygläraren Michael Zettergren.

Förr fick flygvapnets piloter tillbringa en tid i Vidsel för att skjuta på vingmål som bogserades efter flygplan, men den verksamheten upphörde för 10 år sen.


- Nu har den grundläggande taktiska flygutbildningen utökas från sex månader till ett år och det innebär att vi troligen kommer att tillbringa en del tid här för att träna, säger flygläraren Michael Zettergren.

Enligt flyglärarna är det dels en bra miljö att flyga i med stora ytor, fjäll och snö och kyla, något helt annat än vad flygeleverna är van vid. Dels möter eleverna nya problem, bland annat har man haft problem att få igång flygplanen i kylan.


- Det är såna saker som göra att eleverna får nya problem att lösa och med det lär man sig nya saker, säger Michael Zettergren.

På Flygvapnets GTU är man nöjd med utbildningsförutsättningarna i Vidsel och mycket talar nu för att alla blivande piloter i Flygvapnet kommer at få tillbringa en del av sin utbildningstid i Vidsel.