Vattentrummorna på Norsån hindrar fiskarna från att ta sig uppströms. Fallet är för högt och strömmen för stark. Foto: Richard Ekman/SR
Norrbotten

Fisk får hjälp att vandra i nytt projekt

Fisken och uttern får hjälp i trafiken
1:44 min

Fiskarna och uttrarna i Norrbotten ska få hjälp med sin vandring längs med älvarna. Det är projektet Remibar som ska se till att broar, trappor och trösklar byggs för att hjälpa djuren förbi över 300 vandringshinder i Norrbotten och Västerbotten.

– De här trummorna ligger för högt upp, så det har bildats ett fall vid utloppet. Det är också väldigt hög vattenhastighet genom dem, så det blir väldigt svårt för fisk och andra djur som lever i vattnet att passera dem, säger Ida Schönfeldt från Trafikverket som är projektledare för Remibar.

Hon syftar på ett vandringshinder längs med Norsån, utanför Botsmark. Vattnet forsar kraftfullt genom två trummor, och det är svårt att föreställa sig att någon fisk skulle klara av att ta sig igenom uppströms.

– De större fiskarna kanske kan passera, men de små kommer ju inte upp. Det här är ju ett väldigt stort fall, så här är det väldigt svårt för fisk att komma upp.

Vid Kvarnbäcken flyter vattnet betydligt långsammare. Här har Trafikverket, tillsammans med bland andra Länsstyrelserna från Västerbotten och Norrbotten, ersatt det gamla hindret med en ny, fiskvänligare passage.

– Här låg tidigare en rundtrumma som utgjorde ett hinder för fisk och andra organismer. Det har vi åtgärdat genom att ta bort den och ersatt den med en större valvbåge, eller halvtrumma, som har en bredd på cirka två meter. Med den får vi en naturlig bäckbotten där vi kan lägga in lite stenar och block så att vi dels bromsar upp vattnet och dels skapar viloplatser i själva trumman. Så att fisken kan återhämta sig under sin vandring, säger Tommy Vennman från Länsstyrelsen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".