1 av 2
Efter att polisen rev den första blockaden har demonstranterna i Kallak nu byggt upp en ny. Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.
2 av 2
Flera Kallakaktivister blev gripna. Foto: Linus Nygren / Sveriges Radio.
Jokkmokk

Jokkmokks allmänning polisanmäler gruvdemonstranter

"Det är olagligt och olovligt"
1:08 min

Nu har demonstranterna vid Kallak polisanmälts. Anmälan är gjord av Jokkmokks Allmänning som företräder de cirka 900 delägarna av marken i området. Det demonstranterna anmäls för är intrång på allmänningens mark.

– I det här fallet rör det sig om en blockad, en söndergrävning av vår väg samt att man fällt ett antal träd utan tillåtelse, säger Christian Rimpi, allmänningsförvaltare för Jokkmokks Allmänning.

Han poängterar att anmälan inte är ett ställningstagande för eller emot en gruva i Kallak, utan en aktion som enbart speglar allmänningens egna intressen, alltså den berörda markytan.

– Skulle man inte göra den här polisanmälan vore det som att säga att det är okej för vem som helst att gå ut och avverka någon annans skog. Det tror jag inte någon privat markägare skulle godkänna, säger Christian Rimpi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".