Tjautjasjaure. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Gällivare

Byn Tjautjasjaure var utan mobiltelefoni och internet i 12 dagar

1:35 min

Det långa avbrottet i mobiltäckningen i byn Tjautjasjaure var ett faktum i juni månad; och påverkade vardag och arbetsliv för många. Daniel Wikslund, frilansmusiker och riksspelman fick nog och skickade en räkning till Telia.

Att inte kunna få kontakt med omvärlden innebar utebliven arbetsinkimst för frilansmusikern Daniel Wikslund, som just nu är inne i fasen att boka höstens spelningar.

Han uppskattade inkomstbortfallet till Telia och skickade in en räkning på 27.000. Nu har pengarna kommit från Telia. Femhundra kronor.

– Det är en kränkning och det är pinsamt, säger Daniel Wikslund. 500 kronor för ett arbetsborfall under nästan två veckor.

Från Telias sida menar man att 500 kronor är ett en schablonmässig summa för så pass långa avbrott i telefonin.

– Ersättning för arbetsbortfall vore ju orimligt. Tänk er själva ett företag som sysslar med aktiehandel och kräver vite för miljontals kronor vid avbrott i telefonin, säger Hans G Larsson,Telias informationsansvarige.

Han förstår frustrationen i Tjautjasjaure och förklarar situationen med av avbrottet förmodligen berodde på ett blixnedslag och att det i sommartider dröjde lång tid innan man fick dit servicepersonal.

– Det fanns helt enkelt inte tekniker som kunde komma dit. Det är juni, juli, augusti och även servicetekniker vill ha semester.

Daniel Wikslund har ingen förståelse för det argumentet och menar att man enligt svensk lag har rätt till samma service oavsett om man bor i stan eller på landsbygd.

Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia svarar:

– Han hänvisar till lagen, men den säger inte uttryckligen att telefonin inte får vara borta ett visst antal timmar eller dagar. Vi ska upprätthålla "rimliga krav på driftssäkerhet" och det menar jag att vi gjort.

Informationsansvariga vid Telia förnekar inte att invånarantalet spelar roll och det är lätt att tänka sig prioriteringen stad och landsbygd, även om Hans G Larsson pedagogiskt väljer att illustrera med landsbygden:

– Om du tänker dig två byar, en med 1000 invånare och en med 500 där telefonin är utslagen. Om vi måste göra en prioritering när det handlar om vart serviceteknikern åker först, ja då är det klart att vi måste prioritera byn med fler invånare, säger han till P4 Norrbotten.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista