Blåbärsris. Foto: Scanpix.

Sverige svartlistat som bärplockarland

1:30 min

Sverige beskrivs som paradiset när det kommer till bärplockning och rekryteringsföretag. Men Sverige ligger två på Thailändarnas svart lista över länder där thailändska gästarbetare har stora problem, visar en rapport från organisationen Thai Labour Campaign.

Många av de gästarbetare som kommer till Sverige för att plocka bär kommer från Thailand. Många är fattiga och har tagit dyra lån för att kunna åka till Sverige, för att här tjäna stora pengar. För det har de ju blivit lovade innan de rester.

Men en rapport från organisationen TLC, Thai Labour Campaign, visar att sex av tio bärplockare kommer tillbaka från Sverige med stora skulder - som de måste betala av resten av livet. Endast fyra av tio plockare går jämt upp eller gör vinst efter månader av hårt arbete.

Finns det tillräckligt med bär för alla?

– Det vet man aldrig från säsong till säsong. Det är också ett problem. säger Ulf Eliasson som varit aktiv i bärbranschen i 20 år. 

Ulrika Dahänger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista