Transportstyrelsen säljer personuppgifter

Transportstyrelsen tjänar nästan 30 miljoner kronor varje år på att sälja uppgifter om svenska medborgare till reklamföretagen. En upplysning kostar två kronor, med mängdrabatt bara 50 öre.

+Också Bolagsverket, Skatteverket och CSN säljer personuppgifter vidare utan den berördes tillåtelse, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har mandat från regeringen att sälja uppgifterna, säger Kjell-Åke Sjödin på Transportstyrelsens register. -Vi informerar kanske inte om det när man skriver in sig, men den som vill kan lägga in en reklamblockering.

Anna Hörnlund, jurist på Datainspektionen konstaterar att det är en grundsten i vår demokrati att myndigheter lämnar vidare uppgifter enligt offentlighetsprincipen.

– Att det sker en systematisk registerförsäljning till exempelvis reklambolag är något helt annat, säger Hörnlund.

Hon ser ett dilemma i att myndigheterna använder sin makt över människor i rent kommersiella syften utan att de drabbade vet om det.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista